Účinky čaje matcha na lidské zdraví

Japonský čaj matcha je po celém světě známý především jako základní součást tradičního čajového obřadu. Přes tisíc let byl velice úzce propojen s řádovým životem buddhistických chrámů. Velmi oblíbeným byl tento nápoj také u samurajů v Japonsku. Z výše jmenovaných důvodů má proto matcha pověst čaje vhodného pro okamžiky hluboké meditace. Již méně často se hovoří o tom, že japonští samurajové matchu pili i v okamžicích těsně před plánovanou bitvou, nepopíjeli tedy matchu jen ve chvílích klidu. Pravidelná konzumace matchy vede k uklidnění, pomáhá však lidskému tělu i dodat energií a povzbudit k dosažení vyšších výkonů. Věrnými konzumenty matchy po celém světě jsou tedy dvě skupiny, první skupinou jsou vyznavači klasického čajového obřadu, druhou skupinou jsou potom vyznavači zdravého životního stylu.

Matcha si mnoho svých příznivců nepochybně zaslouží. Můžeme si na tomto místě osvěžit legendu, která se traduje o rozšíření matchy z Číny, kde má matcha svůj původ. Starověcí obyvatelé Číny používali k zachování síly léčivých látek v bylinách, které sbírali, jejich přeměnu do formy prášku. Není proto divu, že téměř většina nejúčinnějších produktů tradiční medicíny byla uchovávána v podobě prášku. A tak tomu bylo i s čajem matcha. Tento čaj byl mezi lidmi oceňován jako lék proti různým onemocněním, horečkám či zánětům v těle. Navíc konzumace tohoto čaje také pomáhala pročistit a celkově navrátit sílu nemocí vyčerpanému lidskému organismu.

Klinickými studiemi, které proběhly o mnoho století později, potom byly blahodárné účinky matchy pro lidský organismus potvrzeny. Za hlavními pozitivními účinky pravidelné konzumace matchy stojí skutečnost, že matcha se řadí mezi zelené čaje. Jelikož ale zpracování a příprava čaje matcha probíhá velmi specifickým způsobem, na rozdíl od obyčejných zelených čajů, pozitivní účinky matchy pro lidské tělo jsou mnohem výraznější než u běžných zelených čajů.

Hlavní důvod je velice zřetelný. V případě přípravy čaje matcha dojde k rozmíchání čajového prášku ve vodě a celý nápoj se vypije naráz i včetně prášku. Příprava obyčejného zeleného čaje probíhá totiž jinak, a to tak, že se čajové lístky přelijí vodou, vylouhují a následně se vyjmou z nálevu. Při popíjení čaje matcha tedy člověk získává do svého těla opravdu maximum pozitivních látek, které čaj matcha obsahuje.

Mnoha výzkumy bylo prokázáno, že v čaji matcha je přítomno až čtrnáctkrát více antioxidantů než je přítomno například v borůvkách a současně čaj matcha obsahuje desetkrát více antioxidantů než obyčejný zelený čaj. Antioxidanty jsou velice důležité látky, které zpomalují stárnutí, dále vylepšují celkovou kondici člověka. Mimo jiné antioxidanty také přispívají k rychlejšímu spalování tuků.

Rozdíl mezi obyčejným zeleným čajem a čajem matcha je také zřetelný při srovnávání účinků čajů na rychlost spalování tuků. Zatímco zelený čaj matcha je schopen zintenzivnit rychlost spalování tuků až o čtyřicet procent, obyčejný zelený čaj pouze o deset procent.

Již v úvodu tohoto článku bylo konstatováno, že již japonští samurajové si před bitvami dopřávali šálku matchy, aby posílili svoje těla. Díky této skutečnosti mnozí vědcové zkoumali vliv matchy na posílení vytrvalosti člověka. Vědci prokázali, že pokud si člověk před náročnou fyzickou aktivitou dopřeje alespoň jeden šálek matchy, dojde k povzbuzení aktivity kardiovaskulárního systému, čímž se zvýší vytrvalost, ale i odolnost lidského organismu.

Další pozitivum hovořící ve prospěch matchy na úkor obyčejného zeleného čaje je skutečnost, že v čaji matcha není obsažen téměř žádný kofein, který by lidskému organismu škodil. Jestliže tedy budeme pravidelně popíjet matchu, neneseme riziko nežádoucích efektů kofeinu, jak by tomu bylo v případě jiných druhů čajů.