Z čeho se matcha skládá a jaké jsou hlavní účinné látky?

Čaj matcha, který má svůj původ v Číně, se před mnoha lety začal rozšiřovat do celého světa především coby lék. Právě díky jeho pozitivním vlivům na zdraví člověka se s ním dnes můžeme setkávat v práškové formě. Na sklonku prvního tisíciletí totiž právě prášek chápán jako jeden z nejúčinnějších možností, jak udržet sílu a léčivé účinky přírodních darů. Dodnes je nápoj z matchy uznáván coby nápoj s pozitivními účinky na lidské zdraví. Konzumace tohoto čaje pomáhá při léčbě vysokých horeček, čistí tělo, dodává energii lidskému tělu a také dokáže přispět k rychlejšímu metabolismu, tedy k rychlejšímu spalování tuků. Ptáte se, jak je tohle všechno vůbec možné? Které látky vyvolávají výše jmenované pozitivní účinky? O tom si přečtěte v následujícím textu.

Pěstování a příprava matchy probíhá velice specifickým způsobem. Používá se metoda zastiňování, v důsledku které mají čajové lístky přístup pouze k desetině množství světla ze Slunce, které je přirozené. Současně je tímto procesem čajový keř povzbuzován ke zvýšení produkce chlorofylu. Mimo to se ještě v lístcích matchy začínají silně produkovat aminokyseliny. Díky aminokyselinám, přítomným v lístcích matchy, následně pravidelná konzumace matchy způsobuje již zmiňované pozitivní efekty.

Matcha má dále svůj specifický způsob přípravy. Od klasického zeleného čaje se liší tím, že ji nelouhujeme a nedochází ke slévání nálevu. Příprava matchy probíhá tak, že čajové lístky rozdrtíme v jemný prášek, vše důkladně rozmícháme a celý nápoj vypijeme. Jelikož tedy v případě matchy zkonzumujeme přímo čajové lístky, dostává se do našeho organismu o mnoho více účinných látek, než by tomu bylo v případě, že bychom lístky pouze louhovali.

Matcha obsahuje stejně jako i jiné druhy čaje ve vodě rozpustné látky, jako je například aminokyselina theanin, tanin či vitamín C. Aminokyselina theanin je chápána jako hlavní zdroj chuti, tanin potom zodpovídá za svíravost. Matcha ale navíc obsahuje velkou koncentraci vitamínu A, který není rozpustný ve vodě, do našeho těla se ale dostává prostřednictvím právě matchy, jelikož díky ní konzumujeme lístky vcelku.

Antioxidanty, které jsou obsaženy v čaji matcha, patří mezi nejsilnější přírodní antioxidanty. Často se udává, že vymačkaný džus z pomeranče obsahuje zhruba sedmdesátkrát méně antioxidantů než nápoj z matchy. Matcha dále obsahuje devětkrát více beta karotenu než je obsaženo ve špenátu.

Díky zastiňování keřů sloužících k produkci matchy, matcha obsahuje vysokou koncentraci chlorofylu, který způsobuje sytě zelenou barvu matchy. Především ale chlorofyl představuje velmi silnou přírodní látku, která čistí krev v lidském těle. Je tedy velmi důležitým pomocníkem při úpravě zásaditosti krve.

Dalšími látkami, které působí velmi kladně na zdraví lidského těla a jsou obsaženy právě v nápoji z matchy, jsou katechiny. Některé druhy katechinů totiž pomáhají v boji s rakovinovými buňkami, jiné katechiny snižují hladinu cholesterolu v krvi. V několika výzkumech bylo zjištěno, že katechiny, které jsou obsaženy v čaji matcha, umožňují snižování hladiny LDL cholesterolu, který není pro naše tělo žádoucí. Současně ale tyto katechiny nemění hladinu cholesterolu HDL, který je v uvozovkách dobrý.

Na tomto místě je ještě důležité dodat, že při pravidelném vypití alespoň jednoho šálku matchy denně dochází ke snižování krevního tlaku. Katechiny, které jsou obsaženy v čaji matcha, totiž efektivně zabraňují stahování cév.