Může matcha chránit před rakovinou a nebo ji dokonce léčit?

Mnohými výzkumy bylo zjištěno, že u asijských žen se výrazně méně vyskytuje onemocnění rakovinou prsu, než například u žen evropských. Mezi možné vysvětlení této skutečnosti patří fakt, že asijské ženy často konzumují zelený čaj. Konzumace tohoto čaje je v Asii v porovnání ze západními zeměmi výrazně vyšší. Přestože ještě nebyla potvrzená pevná spojitost mezi léčbou rakoviny a pitím zeleného čaje, na základě výsledků dosavadních studií, lze konstatovat následující fakt. Pravidelná konzumace zeleného čaje působí jako prevence před vznikem nádorových onemocnění. Podmínkou ovšem je vypít zeleného čaje dostatečné množství. V posledních letech se často hovoří o druhu zeleného čaje – matcha. Důvodem je skutečnost, že vypití jednoho šálku tohoto čaje se vyrovná vypití až deseti šálkům obyčejného zeleného čaje.

Japonský zelený čaj matcha se proslavil především jako zdroj minerálů, ale také celé řady pro člověka prospěšných vitamínů. Tento čaj totiž obsahuje vitamíny A, B, C, E nebo K. Matchu si také můžeme doma připravit za účelem pochutnání si na ochuceném nápoji.

Co se týká složení čaje matcha, tak obsahuje velké množství katechinů. Jedná se o látky, které se svojí funkcí podobají silným antioxidantům, mají tedy mnoho pozitivních vlivů na zdraví člověka. Pozitivně působí například jako prevence před nemocemi srdce a cév, zabraňují také vzniku žaludečních vředů. Hlavním pozitivem je, že působí jako prevence před vznikem mnoha druhů rakoviny, kdy nejčastěji se mluví o ochraně před rakovinou tlustého střeva, která je v současné době velmi častá.

Výsledky klinických studií ukázaly, že existuje možná závislost mezi pravidelnou konzumací silného zeleného čaje a sníženým rizikem vzniku rakoviny jícnu. Další pozitivní vlastností katechinů obsažených v zeleném čaji je, že jsou schopné snížit možnost výskytu mutací v lidském organismu.

Čaj matcha obsahuje různé druhy katechinů, na prvním místě si ovšem zaslouží být jmenován katechin EGCG. Mimo pozitivní účinky popsané výše je katechin EGCG schopen potlačovat účinky volných radikálů, které jsou pro tělo nežádoucí. Častými zdroji volných radikálů je právě ultrafialové záření, dále radioaktivní látky a další látky, jejichž cílem je poškodit buněčné DNA. Právě katechin EGCG představuje téměř 60 % z celkového obsahu katechinů, které se nacházejí v čaji matcha. V důsledku této skutečnosti je čaj matcha považován za velmi ceněný způsob prevence.

Známé staré japonské rčení říká, že pokud člověk onemocní rakovinou, měl by každý den vypít deset šálků zeleného čaje. Medicína v současné době uvádí, že k tomu, aby člověk předešel vzniku nádorových onemocnění, je dostačující vypít denně 4-7 šálků tohoto čaje. V případě, že se Vám i toto množství jeví jako příliš vysoké, konzumujte čaj matcha. V jednom šálku čaje matcha je totiž přítomen až desetinásobek účinných látek ve srovnání se šálkem tradičního zeleného čaje.

Jestliže příliš neoceňujete chuť a vůni zeleného čaje, přesto Vám čaj matcha může velmi pomoci při prevenci či léčbě nádorových onemocnění. Namísto nutnosti vypití velkého množství tradičního zeleného čaje Vám postačí si dát pouze pár deci čaje matcha každé ráno. Doporučuje se smíchat čaj s čerstvou pomerančovou šťávou a tímto rituálem začít každý nový den.