Odkud se vzal práškový čaj matcha?

Je zřejmé, že nelze naprosto přesně určit chvíli, kdy člověk poprvé ochutnal chuť skrytou v šálku čaje matcha. I přesto ovšem můžeme s jistotou říci, že čaj matcha má velmi dlouhou historii. Bylo totiž zjištěno, že počátek jeho dějin je datován zhruba 5000 let zpět. Již před téměř třemi tisíci let před naším letopočtem se ve východních knihách píše o tom, že k léčení otoků a horečky je doporučováno pít čajový nápoj matcha. Již v této době byla tedy matcha považována za velmi dobrý léčebný prostředek. V rámci japonského čajového rituálu je čaji matcha věnován důležitý prostor, ovšem spíše ve smyslu dědictví samurajů, než pouze díky svým pozitivním účinkům na lidské zdraví.

Zelený čaj matcha se po celé zeměkouli proslavil především jako jeden z klenotů čajové tradice v Japonsku. Mnohé potom může zaskočit fakt, že jeho pravým původem jsou čajové plantáže nacházející se ve starověké Číně. Právě z těchto čajových plantáží se v období kolem roku 2500 př. Kristem začíná šířit jeho věhlas do dalších částí Číny. Během 7. století je již matcha považována za čajovou pochutinu a navíc jsou uznány její pozitivní účinky pro lidské tělo i psychiku. Prostřednictvím buddhistických chrámů se věhlas matchy a informace o způsobu její přípravy rychle rozšířily do dalších oblastí.

Jako nejdůležitější osoba spojená s historií čaje matchy je často uváděn japonský zenový mistr Eisei. Tento mistr totiž poprvé dovezl do Země vycházejícího slunce semínka z prvního čajového keře. Lístky tohoto keře sloužily ke zpracování právě na matchu. Vše se odehrálo na konci 12. století, kdy mistr Eisei podnikl svoji legendární čajovou výpravu. Jeho výprava probíhala tak, že ve všech oblastech, které se jevily svojí půdou a klimatem příhodné, sázel čaj. Následně místní obyvatele zasvěcoval do tajemství jeho kultivace, přípravy, hovořil s nimi ale také i o umění správně si čaj vychutnat.

Musíme ovšem konstatovat, že v tehdejších časech byl čaj oblíben spíše díky svým léčebným účinkům, nežli díky své chuti a tedy vychutnávání si jeho poklidného popíjení.

I díky tomu čaj matcha tak, jak se s ním setkáváme dnes, vůbec vznikl. Buddhističtí mnichové, v tehdejších dobách považováni za nejdůležitější nositele vzdělanosti, zpracovávali léčivé rostliny právě ve formě prášku. Ve formě prášku totiž bylo možné uchovat co nejvíce účinných látek. Je proto logické, že čajové lístky byly také zpracovávány v jemný čajový prášek. Následně potom po zalití vodou čajový prášek dokázal připomenout sílu celého původního čajového keře.

Matcha se velmi brzy rozšířila z buddhistických chrámů do Japonska na císařský dvůr. Během 16. století dochází k proměně vnímání čaje matchy, kdy začíná být chápána jako součást čajového obřadu. Velice oblíbeným se tento nápoj stává mezi samuraji, kteří v něm spatřují nejvhodnější druh čaje pro rituály. Během dalších čtyř století je matcha velmi oblíbeným čajem u japonské honorace. Současně se také dostává do povědomí i v Evropě. V současné době si šálek čerstvé matchy můžeme vypít i v České republice.