Jak na přípravu práškového čaje matcha

Buddhističtí mnichové v Japonsku dokázali proces přípravy čaje matcha dovést k naprosté dokonalosti. Úžasný zážitek spjatý s vychutnáváním si šálku čaje matcha však můžete zažít i Vy, a to v teple svého domova. Postačí jen důkladně dodržovat předepsaný postup přípravy čaje matcha, disponovat potřebným vybavením a především nepodcenit žádné detaily týkající se přípravy čaje matcha, jelikož na detailech často závisí Váš úspěch. Během stovek let v Japonsku docházelo k drobným proměnám v zásadách týkajících se správné přípravy čaje matcha. Proto je užitečné se jimi nyní alespoň na chvíli zabývat.

Jelikož je čaj matcha tvořen zrníčky velice jemného čajového prachu, i příprava tohoto čaje je potom velice odlišná od přípravy obyčejného zeleného čaje. Nejvýznamnější rozdíl spočívá ve skutečnosti, že čajové lístky matchy nepřelíváme vodou a nenecháváme je vylouhovat, jak je tomu obvyklé při přípravě jiných druhů čajů. Namísto toho čajový prášek musíme rozšlehat a celý nápoj vypijeme.

S tímto specifickým způsobem přípravy čaje matcha potom velmi souvisí i další odlišnost. Při přípravě čaje matcha je totiž nutné disponovat speciálním vybavením, které bychom v případě přípravy jiných druhů čajů vůbec nepotřebovali.

Odborníci proto doporučují již při zakoupení prvního čaje matchy zároveň zakoupit i tzv. chasen. Jedná se o speciální bambusovou metličku, která hraje při přípravě matchy velice důležitou roli. Tato metlička má dokonalý tvar. Díky použití této metličky je potom možné matchu vyšlehat takovým způsobem, který je právě potřeba. Dalším vybavením, které je nutné při přípravě matchy mít, je stojánek na chasen, díky kterému je zaručeno, že při každém použití chasen dostatečným způsobem vyschne a nemusíme se tedy obávat toho, že by došlo ke snížení životnosti chasenu.

Další postup již není nikterak složitý, je ovšem důležité získat do ruky určitý um. Příprava matchy je tvořena dvěmi fázemi. Během první fáze dochází k prosití matchy přes čajové sítko. V druhé fázi se potom obsah, který zůstane, důkladně, ale současně rychle, musí promíchat v misce.

Abychom získali zhruba 100 ml nápoje matchy, je zapotřebí mít přibližně 1 gram matchy. Nejdříve si tedy odměříme množství čaje, které budeme potřebovat a následně pomocí chashaku dojde k prosetí čajovým sítkem. Chashaku je tradiční čajová miska, vyrobená z bambusu. Nyní už nic nebrání tomu začít vařit vodu.

Při přípravě matchy je velice důležité použít co nejměkčí vodu. Optimální je tedy použít měkkou přírodní minerální vodu. Jestliže ovšem nemáme jinou možnost, než-li použít obyčejnou vodu z kohoutku, je potom vhodné ji prolít alespoň filtrem. V případě, že nemáme k dispozici ani filtr, doporučuje se potom vodu převařit, aby se docílilo zbavení přebytečného chloru.

Nádobu s vodou potom přivedeme k varu a následně ji musíme zchladit, a to asi na osmdesát stupňů. Tato teplota je totiž optimální teplotou pro přípravu.

Dále do misky vložíme dvě chashaku lžičky matchy. V případě, že odměřujeme pomocí obyčejné čajové lžičky, postačuje potom jedna. Matchu přelijeme horkou vodou a nyní použijeme metličku. Prášek šleháme směrem odspodu nahoru a cílem je, aby na hladině misky vznikla pěna zbarvená do zelena. Při šlehání se snažíme vytvářet pohyb, který vychází z celého zápěstí. Proces šlehání trvá jen několik sekund, ale je nutné, aby veškerý prášek byl opravdu rozmíchaný. Jedno z doporučení také je vložit kostku ledu do již hotového nápoje. Tímto získáte velice chutný a především osvěžující ledový čaj.