Jak se pěstuje čajovník, z kterého se vyrábí matcha?

Samotný proces pěstování čaje matcha lze bez nadsázky nazvat opravdovou vědou. Stejně tak v Japonsku milovníci čaje nazvali čajový obřad uměním. Bylo by velmi složité najít nějaký jiný čaj, o který je takový zájem z hlediska jeho náročnosti pěstování a zpracování, jako je právě čaj matcha. Čaj matcha je řazen mezi jeden z nejdražších čajů vůbec. Důvodem je fakt, že již samotné sazenice tohoto čaje musí projít velice důkladným výběrem. Samozřejmě ale největší podíl práce tvoří samotné pěstování matchy, sklízení a nakonec i zpracování. Nyní se blížeji zaměříme na to, jakým způsobem probíhá pěstování čaje matcha.

Ta nejkvalitnější matcha se pěstuje na čajových plantážích, které se nacházejí většinou v centrální části Japonska. Až po uplynutí pěti let od okamžiku, kdy dojde k zasazení a pěstování těch nejkvalitnějších sazenic Camellie sinensis (čajovník čínský), se lze začít připravovat na proces sklizně a zpracování matchy. Před samotnou sklizní je ale klíčové uskutečnit ještě jeden proces, díky kterému má matcha svoji sytě zelenou barvu.

Během prvních dnů v měsíci dubnu se pěstitelé zaměřují na první rašící pupeny matchy, zkontrolují je a následně zakryjí celou plantáž. Cílem je zamezit pronikání slunečního světla k čajovníkům. Zhruba na období dvaceti dní je tedy zamezeno až devadesáti procentům světla dostat se k čajovníkům. Důvod tohoto procesu je velice zřejmý. Během překrytí plantáže dochází k výraznému omezení fotosyntézy, a současně se významně zvyšuje produkce chlorofylu. A díky tomuto má matcha svoji specifickou sytě zelenou barvu, dle které lze tento druh čaje vždy jednoduše odlišit od ostatních druhů čajů.

Je zřejmé, že cílem procesu zastiňování čajových plantáží není pouze snaha o získání sytě zelené barvy. Hlavním cílem je totiž dosažení vysoké koncentrace theaninu, což je aminokyselina, která způsobuje typickou chuť čaje matcha.

Prvními dny v měsíci květnu začíná období krátké sklizně probíhající vždy jenom jedenkrát ročně. Jestliže si přejete konzumovat tu nejkvalitnější matchu, musíte hledat tzv. „First Flush“ sklizně, jedná se totiž o první várku sebraných čajových lístků v rámci dané sezóny.

Matcha se získává jenom z těch nejkřehčích čajových lístků, přestože podíváme-li se na již zpracovaný čajový prášek, nemuselo by to být již na první pohled zřejmé. Při zmíněném procesu umělého tvoření stínu nad čajovou plantáží samozřejmě nedochází ke změně ve vnitřních vlastnostech čajových lístků matchy přímo. Čajovník totiž během procesu zastiňování urputně bojuje o přístup ke slunečnímu světlu.

Protože je čajovníkům uměle bráněno k přístupu světla, přichází tedy o více než čtyři pětiny slunečního světla. Čajovníky jsou tedy nuceny samy usilovat o to - natáhnout se za Sluncem. Výsledek lze pozorovat již po třech týdnech. Když končí období dvaceti dnů zastiňování, na čajových lístcích všech keřů si lze povšimnout, že se čajové lístky změnily a jsou nyní výrazně tenčí, užší a delší. Ke změně také došlo u pupenů, které jsou nyní měkčí. Díky procesu zastiňování tedy při konzumaci matchy oceníme, že se jedná o velice jemný čaj s vynikající chutí a sytým zabarvením.